Gyógynövények hatóanyag-vizsgálata és optimalizált szövettenyésztése

 

Gyógynövények hatóanyag-vizsgálata és optimalizált szövettenyésztése

 

Munkánk során a Plantago és a Crocus nemzetség fajainak vizsgálatát végezzük legnagyobb intenzitással, de több gyógynövényként alkalmazott faj (illetve nemzetség) analitikai vizsgálata zajlik, amely a hatóanyagok preparatív előállítását és azonosítását (MALDI-TOF, 1H NMR, LC-MS) és kapilláris-elektroforézis (CZE, MEKC) módszerfejlesztést jelenti elsősorban.

A fajokból készített növényi szövettenyészeteken hatóanyag-analízis után a hatóanyag-termelésre ható faktorok azonosítását vizsgáljuk. Célunk fenntartható, nagy hatóanyag-tartalmú vonalak fejlesztése, a hatóanyag-termelés maximalizálása, többek között különböző elicitációs eljárásokkal és az anyagcseregének tanulmányozásával. Az e célra általánosan elterjedt elicitációs eljárások részben szerves ágensek (fonalas gomba extraktok), részben az anyagcserét befolyásoló kismolekulájú mediátorok és toxinok révén is történik (pl. NO, metil-jazmonát).

Kifejlesztett analitikai technikáinkat ezen kívül az eltérő körülmények között élő egyedek, populációk, fajok kémiai összehasonlító vizsgálatára alkalmazzuk hatóanyag-mintázat elemzése céljából.

Kapcsolódó pályázataink:

 

OMFB-00571/2009 (Baross­­­_EA07_EA_ONKFI_07-2008-0002)

AGRI GEN RES 870

Bejelentkezés